IMG_5915.jpg

Inlagt 3/2

Inbrottsvåg

Jag har fått uppgifter från polisen om inbrotten i januari i Östergötland.

Skrämmande många inbrott under januari!!!

53 st totalt (35 st i villor och 18 st i lägenheter) under januari månad 2016. Förra året i januari 2015 var det 26 st (10 st i villor och 16 st i lägenheter).

Sprid gärna denna informationen vidare till dina grannar.

Vi vill också tipsa dig om att dokumentera och fotografera hemmet och dina värdesaker. Om något oförutsett skulle hända är den dokumentationen värdefull. Tänk också på att förvara dokumentationen på ett säkert ställe.

/Byalaget

 

Inlagt 29/11

Trygg och säker i vintertid

Vi hoppas att alla fått broschyren, Trygg och säker i vintertid. Säg till annars så ordnar vi det.
Vintertiden är en härlig tid. Mitt i den mörkaste årstiden lagar vi god mat, tänder ljus, firar in det nya året, besöker familj och vänner eller rent av unnar oss en resa till någon helt annanstans. Tyvärr är det under denna tid flest bränder och inbrott inträffar. Med relativt enkla medel och tillvägagångsätt kan risken för olyckor och skador minska ordentligt och i bästa fall undvikas helt.

Att samverka med sina grannar är lika aktuellt oavsett årstid. Många grannars omtanke och vaksamhet skapar ett effektivt skydds- och larmsystem som reagerar på pågående brott och förberedelse till brott.

Stort tack till dig för att du ökar tryggheten och trivseln i Sjögestad./ Byalaget

Inlagt den 8/3 

Många inbrott under lördagen
ÖSTERGÖTLAND Polisen i länet arbetade intensivt under lördagskvällen med att utreda fyra villainbrott som upptäckts i Mjölby, Mantorp, Vikingstad och Norrköping.

Mellan klockan sju och klockan åtta på lördagskvällen fick polisen i Östergötland in fyra samtal från personer som upptäckt bostadsinbrott.

Inbrotten har skett i Mjölby, Mantorp, Norrköping och Vikingstad.

- Det är lite olika tillvägagångssätt men man har brutit sig in genom fönster och altandörrar, säger Tor Sevelius, länsvakthavande polisbefäl.

Exakt när inbrotten har skett är oklart i nuläget men polisen misstänker att de ska ha skett under lördagen.

Vad som stulits är i nuläget oklart och polisen kommer att genomföra platsundersökningar under söndagen.

Vid två av inbrotten är det husvakter som har upptäckt vad som skett och larmat polisen. I Vikingstad var det husägaren själv som upptäckte vad som skett efter att han bara varit borta från huset några timmar.

– Där har de i princip vänt upp och ner på hela huset, berättar vakthavande befäl Tor Sevelius.

Han har svårt att säga om det finns något samband mellan inbrotten eftersom det är så tidigt i utredningsskedet.

 

Inlagt den 8/3 

Karin från Länsförsäkringar vill ge några skadeförebyggande tips

Skadeförebyggande tips - stöld:

De flesta inbrotten sker på skymda platser såsom baksidan av huset. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.

Skadeförebyggande tips - brand:
Vem väcker dig om det brinner? Ett bra tips är att varje månad trycka på knappen för att testa batteriet.

Skadeförebyggande tips - vatten:
Har du tänkt ta dig an nya inomhusprojekt i vår? Om du funderar på att renovera eller bygga badrum eller kök, se till att skaffa dig kunskap om hur du underhåller och bygger rätt. Läs våra tips om hur du förebygger vattenskador: http://bit.ly/1B7rw0y

Skadeförebyggande tips - trafik:

En remsa betyder så mycket! Du kan hämta viltolycksremsa på något av våra kontor. Välkommen!

Läs mer om våra tips och råd för att förebygga skador på www.lansforsakringar.se/ostgota/forebygg

Sprid gärna denna information vidare till dina grannar - tveka inte att höra av dig om du har några frågor!

Med vänlig hälsning

Karin Brogren, Skadeförebygg
Direkt 013-29 05 14
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<mailto:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>

Länsförsäkringar Östgöta
Box 400, Platensgatan 11
581 04 Linköping
www.lansforsakringar.se/ostgota
www.facebook.com/lfostgota

Inlagt 3/3-2015

Grannsamverkansmöte

Det var stor uppslutning när byalaget kallade till grannsamverkansmötet den 24/2. Runt ett fyrtiotal deltog.

Grannsamverkan IMG 2268

Karin Brogren från Länsförsäkringar var inbjuden och berättade lite om vad som händer vid brott och hur man kan skydda sig mot inbrott i villa. Hon ansåg att grannsamverkan är det bästa sättet att skydda oss boende här i Sjögestad. Det är t ex en stor fördel med den åldersvariation som finns här. Sannolikheten är stor att några finns hemmavid på dagtid.  Förr skedde oftast inbrotten på helgerna. Nu sker de oftast mitt på dagen, på vardagar när många är på jobb och huset står tomt. Självklart kan larm vara ett bra komplement framförallt när det kompletterats med brand- och vattenläckageskydd men just när det gäller inbrott är bra kontakter mellan grannar viktigast.

Som boende ska du vara uppmärksam, ha god kontakt med grannar, upplysa om när du är borta. Är du borta en längre tid be en granne ta in post och hålla extra koll på fastigheten, kanske hänga upp lite tvätt på tvättlinan t ex.

Peter Viveland från Polismyndigheten var också inbjuden. Han poängterade vikten av att se till att huset inte ser tomt ut. Tips är att koppla viss belysning till timers. Vanligaste inbrotten sker på baksidan via en altandörr som oftast är enkel att bryta upp, samtidigt som tjuven också kan arbeta ostört.

Grannsamverkan 2 IMG 2270

Karin talade också om förebyggande åtgärder för brand och vatten skador. Hon presenterade Länsförsäkringars utbud av brandlarm, brandsläckare, vattenlarm, överfallslarm och stöldmärkningsmaterial mm. Billigast köps materialet på någon av Länsförsäkringars kontor.

Det finns många olika sätt att sköta grannsamverkan. Vi från byalaget har valt, efter åsikter och önskemål från mötet att vi låter varje fastighetsägare sköta kontakten med sina närmaste grannar. Det är var och ens ansvar att: informera sina grannar när man åker bort, observera vad som händer i närområdet., lämna kontaktuppgifter till närmaste grannar mm.

Information som berör säkerheten kommer löpande presenteras här på hemsidan, under fliken grannsamverkan. Akut information mailas ut direkt till alla boende i byn. T.ex. om det skett ett inbrott i närområdet. Byalaget kommer att kalla till uppföljningsmöte en gång per år.

Ser du något konstigt eller misstänkt, rapportera in till oss i byalaget. Enklast sker detta via kontaktformuläret på hemsidan.

På mötet kunde man ta med sig broschyrer gällande ett säkert hem. Dels vad man ska tänka på om man ska bygga ett badrum eller kök dels hur man kan säkra sitt hem mot inbrott. Det fanns också små klisterdekaler som tydligt visar att det i vårt område bedrivs grannsamverkan. Dessa sätts lämpligen upp väl synliga på t.ex. brevlådan eller bostaden. Var du inte med på mötet finns det möjlighet att ändå ta del av materialet. Skicka ett mail med vad du är intresserad av tillsammans med namn och adress så ser vi till att materialet kommer fram till dig

/Byalaget gm Jonny Bertholdsson

 

Inlagt 11/2

Polisen varnar om fräcka bedragare 

Under tisdagen har flera äldre personer i Norrköping blivit utsatta för fräcka stölder av bedragare som tagit sig in i deras hem.

Klockan 14.54 ringer en anmälare till polisen och berättar att en släkting har blivit utsatt för en stöld i bostaden på Ljuragatan.

Brottet skall ha inträffat ungefär vid 14.30-tiden och den som utsatts för brottet är en 96-årig dam. Hon berättar att hon fått ett telefonsamtal från en person som sade sig vara från vårdcentralen. Personen som ringde sa att han skulle komma och ta ett blodprov för att undersöka om damen hade virus.

Omkring tio minuter efter samtalet kom en man som stack damen i fingret.

Efter besöket upptäckte damen att någon varit i sovrummet och rört hennes väska samt smycken. Men på grund av att damen blivit starkt påverkad av det som hänt har det ännu inte gått att ta reda på vad som saknas.

Mannen som besökte damen beskrivs som utländsk och ca. 170 cm lång. Han talade bra svenska. Han bar inte sjukhuskläder.

Vid 15-tiden inträffade ännu ett stöldförsök, då hos en rullstolsbunden 94-årig dam boende på Skepparegatan. Händelsen föregicks av att damen fick ett telefonsamtal från en person som utgav sig ringa från hemsjukvården. Personen som ringde ville komma direkt och smörja damens ben. Kort efteråt kommer en man och börjar smörja damens ben.

Under tiden som behandlingen pågår hör damen ljud ifrån ytterdörren. Mannen vill inte att hon skall se efter vad som låter, hon gör det ändå men kan inte se något. Hon blir misstänksam och begär att få se mannens legitimation. Han säger då att han glömt den i bilen, varefter han lämnar lägenheten utan att återkomma. Damen kan inte upptäcka att hon blivit bestulen på något.

Mannen beskrivs som ca 30-35 år gammal, ca 180 cm lång, normal kroppsbyggnad. Han är lätt mörkhyad, slät i ansiktet och hade mörkt bakåtkammat hår och glasögon med mörka bågar. Han bar en plastpåse med någon typ av kräm.

Klockan 19.12 ringer en anmälare till polisen och anmäler att en äldre släkting drabbats av en fräck stöld i bostaden på Vilbergsgatan i Norrköping.

Damen, som är 97 är, berättar att hon vid 17-tiden fick besök av en person som påstod sig komma från vårdcentralen. Personen fick komma in i bostaden, varefter damen distraherades i köket samtidigt som en annan person sprang runt i lägenheten.

Efter att de båda personerna försvunnit ut upptäcktes att det saknas guldringar och andra smycken.

Polisen är på väg till platsen för att påbörja en utredning om grov stöld, knacka dörr i närområdet samt genomföra en kriminalteknisk undersökning för att säkra spår.

Polisen söker allmänhetens hjälp med tips eller iakttagelser från de olika adresserna vid tidpunkterna för brotten. Den som sett misstänkta personer eller fordon som kan sättas i samband med händelserna ombeds ringa till polisen på 114 14.

Äldre människor och de som har äldre släktingar uppmanas att vara vaksamma för den här typen av brott. Man skall alltid begära att få se en giltig legitimation eller be att få ta emot besöket en annan gång när man kan ha en anhörig närvarande.

Inlagt 8/2-15

Möte om grannsamverkan tis. 24/2 kl. 19.00 i IK Sjöges klubblokal

Vi i byalaget vill öka kunskapen om vad man som boende ska tänka på för att göra det svårare för tjuven. Det har t.ex. visat sig att anonymitet och dålig kontakt med grannar och boende i ett samhälle kan ge större möjligheter för tjuven att göra inbrott. Vi har bjudit in representanter för polisen och länsförsäkringar. Peter Vivelands från polisen kommer att prata om vikten av grannsamverkan och vad man ska tänka på för att förhindra brått. Karin Brogren från länsförsäkringar kommer att tala om hur man kan förhindra brand och vattenskador. Hon kommer också att informera om några skadeförebyggande produkter t.ex. stöldskyddsmärkning, lås, vattenlarm mm.
Vi bjuder på fika
Hjärtligt välkommen/Byalaget.

23/1-15

Igår startade programserien Stoppa tjuven på TV3, där experter från SSF Stöldskyddsföreningen medverkar.

Stöldskyddsföreningen tipsar därför olika försäkringsbolag om att både nya och befintliga kunder kan höra av sig med frågor efter programmen.

I Stoppa tjuven får tittarna hjälp av före detta grovt kriminella och SSF Stöldskyddsföreningens experter med att förhindra och skydda sig mot vardagsbrott. Inbrott, stöld av bilar, cyklar, båtar, fickstölder, skimning och ID-kapningar händer varje dag och vem som helst av oss kan drabbas. Men brotten kan också undvikas. Varje program har ett specifikt tema och efteråt kan TV-tittarna chatta med SSF:s experter.

I första programmet är vardagsbrottet bilstöld. Tips ges kring hur du skyddar du dig och din egendom på uppfarten. Det visas även hur lätt det är att stjäla en ny bil med hjälp av elektronik.

 

20/12-14.

Karin Bogren som arbetar som skadeförebyggare vill gärna dela med mig av några tänkvärda tips i dessa dagar:

· Till dig som reser bort över julen gäller det att skapa en illusion av att du är hemma. Det bästa är att be grannarna trampa upp spår i snön, lägga sopor i soptunnan och tömma brevlådan. En timer som tänder och släcker ljus kan ha en förebyggande effekt mot inbrott.
Tänk på att inte ställa in tiden så att ljusen tänds och släcks vid exakt samma tidpunkt. Det bästa är att ställa in timern mer slumpvis för att göra tjuven osäker ifall någon är hemma eller inte.

· I juletider är det extra stor risk att råka ut för bilinbrott. Stora köpcentrums parkeringsplatser är i tjuvarnas fokus under julhandeln. Det är viktigt att kontrollera att bildörrarna verkligen låst sig. Måste du lämna värdesaker som julklappar i bilen, täck över dem. Det bästa är naturligtvis att inte lämna kvar något av värde i bilen.

· Under julen är det vanligt med stöld ur handväskor, ryggsäckar och bakfickor. Speciellt kvinnors handväskor som ofta har stora öppningar. En skicklig tjuv kan obehindrat leta runt efter saker utan att väskans ägare märker något. Tjuvarna arbetar ofta i par. De hjälps åt och får offret att tappa koncentrationen för att komma över hans eller hennes ägodelar.

· Tänk på att använda halkskydd, så att du inte halkar på isiga vägar och gator och skadar dig.

Avslutningsvis vill jag önska dig En God Jul och Ett Gott Nytt År!

Med vänlig hälsning Karin Bogren

Varning!

Det har under vecka 45 varit en våg av inbrott i Mantorp, Vikingstad och Sjögestad. Var uppmärksam! Ser ni något misstänksamt så notera och rapportera vad ni sett. Ser ni en bil som står lite konstigt parkerad, skriv ner reg. nr.

Hösten är här och det är dags att se över stöldskyddet inför de mörka höstmånaderna. Det är nu, när mörkret lägger sig tidigt och bryggor och fritidshusområden ligger öde, som tjuven brukar slå till.

Det vanligaste är att tjuvarna går in från baksidan, via ett fönster eller altandörr. De vill inte bli sedda så mörker uppskattar de. Se gärna till att baksidan är belyst på något sett genom t.ex. rörelsedetektorer. Åker ni bort se till att det finns lampor som lyser på kvällarna.

Viktigt att säga till grannar om ni åker bort att ha lite extra koll på ert hus.