Verksamhetsberättelse för sjögestads byalag för verksamhetsåret 2018-19

Byalaget har under året varit aktiva inom flera områden och har haft löpande kontakter med bla. Kommunen i olika frågor. Styrelsemöten har genomförts.

Styrelsen har under året bestått av
Ordf. Michael Fredriksson
Styrelsen Sekreterare
Jenny Eriksson Kassör
Jenny Derke Ledamot
Mikael Bladlund Ledamot
Kjell Matsson Suppleant
David Andersson Suppleant
Camilla Landberg Suppleant

Valborg.
Sedvanliga förberedelser inför Valborgsfirande togs i bruk som vanligt. Rishögen växte sig stor och såg lovande ut. Fyrverkerier och facklor köptes in. Vårtalet satte sig ordf och snickra ihop. Avspärrning sattes upp runt Majbålet. Ja allt verkade klaffa in i minsta detalj.
Dagen D så ställde dock vädret till det rejält med bekymmer både före under och efter.
Kraftig blåst åt fel hål och regn som stod som spö i backen var inte till våran fördel direkt.
Först var det väldigt nära att ställa in allt ihop pga. Den hårda vinden. Men timmen innan så sprack det upp och ett sista stand by call till kören att vi kör var nu ett faktum.
Majbrasan var dock extremt svår tänd av allt regnande. Mer rök än eld, men tog sig till slut. Efter att kören sjungit så tog vädrets makter tag i festligheterna ordentligt igen. Vårtalet fick ordf hoppa över för att istället fyra av raketerna som tyvärr inte fick mycket publik då i princip alla redan gett sig av. 
Inte ett öga vart torrt brukar det heta men jag tror nog att inte en enda av besökarna hade torra kläder på sig när dom kom innan för dörren hemma den kvällen.
Ett Valborg som vi nog kommer att minas vi som var där….
.
Midsommarfirande i Lunnevad.
Genomfördes med gemensamma krafter tillsammans med Hembygdsföreningen, IK Sjöge och flera frivilliga. Dans kring stången med levande musik, lotter mm. Mm.
 En uppskattad tradition som många gläds över
Sjögedagen och Promenadstråket.
Efter att i flera år kämpat med att få till ett promenadstråk för oss alla i byn så fick samtliga inblandade kompromissa en del innan en sträckning från kyrk bron längs Lillån med avslut upp mot Lunnevadsvägen slutligen klubbades. Sträckan från Sjögestad till Lunnevad blev helt enkelt ej genomförbart pga flera orsaker som ej gick att lösa. Projektledare samt budget var nu klar och allt skulle stå klart till Sjögedagen som gick av stapeln för 4 gången. Att kunna styra och slå ihop dessa två positiva händelser som skulle ske i byn sågs som självklart.
Ett eventbolag kopplades in via kommunen (Imponera) som samarbetade och bistod med reklam och utrustning. Kommunens dåvarande Ordf Kristina Eklund samt Corren var på plats dagen D.. Sjögelunken genomfördes på det nya promenadstråket med bravur som sedan förklarades invigt. Själva Sjögedagen fortsatte sedan som vanligt på fotbollsplanen med gott deltagande och ett lyckat samarbeta med alla inblandade.
Övrigt
-Sjögestads fiber återstår överlämning till utsikt och avveckling av den ekonomiska föreningen.
-Förskolan rullar på efter sanering
-Å-rensning har genomförts omkring kyrkbron
-Hemsidan sjögestad.se uppdateras kontinuerligt av ”web”sjögestad (infogruppen).
-Sjögebladet ökar i popularitet och ansvariga är Infogruppen.
-Bus/skadegörelse ser vi allvarligt på. Detta är ej acceptabelt under några omständigheter.
Vi måste alla ta ansvar för byn.

Sjögestads Byalag 2019-03-21Michael Fredriksson
Ordförande