dagis1.jpg

 

Villainbrotten ökar igen i Sverige. De tre första kvartalen i år ökade inbrotten i villor och radhus med drygt 12 procent jämfört med samma period förra året. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet.

 

Statistiken visar också att det sedan flera år tillbaka är nu under de mörka höstmånaderna som de flesta inbrotten sker. Borås är en av de städer som också i år har drabbats av en inbrottsvåg i samband med höstmörkret.

– Ja, det är återkommande år efter år. Det är ju den mörka årstiden vi går emot, säger Peter Ström, biträdande utredningschef på Boråspolisen.

– Oftast går de in via källarfönster. Många gamla källarfönster kan man lätt bryta upp bara med en skruvmejsel, fyller kollegan Jan Johansson i.

Det är alltså ingen större utmaning för en inbrottstjuv att ta sig in i en vanlig villa. Och nu på hösten, när mörkret skyddar och färre människor rör sig ute, minskar riskerna att bli upptäckt.

Att inbrottstjuvar föredrar att begå inbrott under höstmånaderna syns tydligt i den brottsstatistik som Brottsförebyggande rådet, Brå, sammanställt.

– Den här säsongsvariationen blir tydlig runt 2005, 2006 och den håller nu i sig, säger Anton Färnström, statistiker på Brå.

Sedan början av 2000-talet har det skett en tydlig ökning av bostadsinbrotten. De senaste tre åren har det varje år anmälts mellan 21 000 och 22 000 bostadsinbrott i Sverige, jämfört med nivåerna i början 2000-talet så handlar det ungefär om en trettioprocentig ökning.

Sedan ett antal år tillbaka har ökningen varit tydligast när det gäller villainbrott. Men förra året var ett undantag, då minskade villainbrotten något jämfört med året innan.

Men preliminär statistik över inbrotten hittills i år, visar att de nu ökar igen. Ökningen de tre första kvartalen i år ligger på 12 procent jämfört med samma period förra året.

– Ökningen av villainbrott hittills i år passar ju in i den trend vi har sett de senaste åren, säger Anton Färnström på Brå.

Inbrottslarm och grannsamverkan är två exempel på hur man kan försvåra för inbrottstjuvar. Polisen Jan Johansson menar också att det är viktigt att göra det mindre lönsamt att göra inbrott:

– Jag tror folk måste tänka om. Det går inte att förvara guld och smycken för 50 000 hemma i byrålådan längre. Den tiden är förbi, säger han.

Nyheter(ekot)