Sjögestad på 1970-talet
På 1970-talet var det många som byggde hus i Sjögestad. På området vid Lillågatan byggdes de första husen 1969 och några år därefter. Det var 11 enplanshus och de flesta hade källare. Nu efter nästan femtio år är det en av de ursprungliga byggarna som bor kvar. De flesta husen har haft två ägare.
Bilder från husbygge på Fältgatan
År 1974 började Fältgatan bebyggas. Det var 11 hus på södra delen med gatunumren 1-21 som var först igång. Åren efter byggdes ytterligare 22 hus med adress Fältgatan och Prästtorpsgatan. Av dessa 33 husbyggare är i dag 10 fortfarande Sjögestad trogna. De flesta husen är enplans med källare. Undertecknad byggde på Fältgatan. Började gräva för grund i september och flyttade in i februari 1975. Det tog lite längre tid än för andra eftersom jag inte hade någon totalentreprenör utan gjorde mycket arbete själv. Samtliga tomter som kommunen släppte blev sålda. Tomtpriset 1974 var 20 000 kr. Räntan var hög. 15% på byggnadskreditivet och 8,5 % när lånet placerats. Det är stor skillnad mot idag. Inflationen låg på 8-10 %.
Jag tror alla som byggde vid denna tid fick bekymmer med vad man skulle ha för uppvärmningssystem. Nästan alla hus som byggdes på 60-talet och 70-talets början hade uppvärmning med olja. Så kom oljekrisen på grund av kriget mellan Israel och arabstaterna. Oljepriset tredubblades på några år. De som byggde först hade redan bestämt sig för olja medan de flesta som byggde något år senare satsade på elvärme.
Ransoneringskort för bensin
Det var inte bara oljan som blev dyr. Bensinpriset fördubblades på några år från 96 öre 1972 till 2.20 kr 1978. Bensinransonering infördes och man fick söka om extra tilldelning om man var tvungen åka bil till jobbet. Kärva tider för nybyggare i Sjögestad. Bensinransoneringen upphörde dock efter ett par månader.
Sjögestad växte kraftigt. Fyrtiofyra nya hus i samhället och ett tiotal i ytterkanterna under en tioårsperiod gav väl bortåt tvåhundra nya Sjögestadbor. Bertil Nyqvist, som drev affären, såg framför sig guld och gröna skogar. Men det blev inte så. De flesta nybyggarna var från Linköping och de behöll sina inköpsvanor. Det blev bara kompletteringshandel i Sjögestad. 1974 öppnade Mobilia där Kvantum var en matvaruaffär. Denna blev en mycket stor konkurrent till inte bara Sjögestad Livs utan till alla landsortsbutiker i närheten.
Nu när järnvägsstationen var nerlagd blev det så att de flesta som jobbade i Linköping åkte med egen bil till och från jobbet. Ville man åkte kollektivt fick man gå upp till gamla E4:an och åka med Mjölby-Linköpingsbussarna. Efter några år lyckades vi få bussarna ner till Sjögestad. Det blev nu ganska bra förbindelser med Linköping och många som reste med morgon- och kvällsbussarna.
Midsommarfirande på Idrottsplatsen 1973
1970 arrangerades för första gången gemensamt midsommarfirande. Det hölls på Idrottsplatsen och lockade många deltagare. På eftermiddagen var det dans kring stången och sedvanliga lekar. På kvällen dans på hopsnickrad lövad bana. Detta arrangemang fortsatte under många år trots att vädrets makter inte alltid var nådiga. Ett par år hade vi byggtält över dansbanan och något år fick vi fly upp till Inges magasin för kvällens begivenheter.
Motionsgymnasterna hade uppvisning vid midsommarfirandet 1971
Det fanns många motionsmöjligheter under 70-talet för de som var intresserade. Motionsgymnastik för damer och barngymnastik var populärt. Cykelrally, Snöstjärnan på skidor, Simskola för vuxna, Gammeldanskurser, KM i terränglöpning och på skidor, 24-timmarslopp på cykel och skidor, Bilrally(?) med manöverprov. Motionsspåret började anläggas 1974 och året därpå startade tipspromenaderna som sedan har hållit på fram till dags dato. Sjögestads motionsmästare korades 1976. Solweig Wehlin och Gullan Kindström delade segern efter en jämn kamp.
Idrottsklubbens verksamhet växte. 1970 tillkom Basket och Damfotboll. Basketlaget gjorde en smärre sensation. Första säsongen höll de på att vinna division 3. Det var en inflyttad stockholmare, Björn Jonsson, med ungdomslandslagsmeriter som var tränare/ledare och den dominerande spelaren. Det blev en andraplats till slut efter Hageby (Dolphins) från Norrköping. Damlaget i fotboll var populärt att titta på. Vid en seriematch mot Mantorp var det 100 åskådare. Fler än på herrmatcherna.
Damlaget i fotboll 1971
Skidans dag arrangerades åter 1972 efter att ha varit inställt ett år på grund av dåligt vinterväder. Det var 460 deltagare i 26 klasser. Torsten Andersson och Gösta Boodh var ledare som vanligt. För att finansiera tävlingen tog idrottsklubben ner en rotpost om 400 träd. Tävlingspriser tillverkades i mängd i Vikingstads skolas slöjdsal och i Mantorps Glasbruk.
Klipp ur Östgöta Correspondenten
Skogshuggare utspisas med ärtsoppa
IK Sjöges 25-årsjubiléum firades 1975 på Idrottsplatsen med deltagande av Mjölby Ungdomsmusikkår. Det spelades om en jubiléumspokal i fotboll som vanns av Mantorps IF. Dan Andersson fick klubbens förtjänsttecken i guld. Bengt Johansson, Lena Andersson och Carl-Emil Moselius fick silver tecken. På kvällen stort knytkalas på Idrottsplatsen.
Malin Fredriksson var Lucia 1977
1978 var ett stort år för IK Sjöge. Klubbhuset färdigställdes under året. Initiativ tagare var dåvarande ordföranden Jan Wollhed. Gösta Boodh och Bengt Lindholm ingick också i byggnadskommittén. Tack vare stora uppoffringar av klubbens medlemmar, ortens företag och lantbrukare kunde även de ekonomiska kalkylerna hållas. Kommunen bidrog med 36 000 kr. IK Sjöges egen insats genom arbete och företagsbidrag torde kunna beräknas till minst 100 000 kr. Våra yrkesskickliga medlemmar inom snickeri, VVS, målning, mattläggning, el osv gjorde ett mycket fint arbete. Initiativtagaren till projektet, dåvarande ordföranden Jan Wollhed, är värd en stor eloge. Klubbhuset betydde mycket för både Idrottsklubben och hela Sjögestad.
Invigning skedde 3 september 1987. Boxholms musikkår och ryttare från ortens ridklubbar marscherade och red genom samhället till idrottsplatsen. Musik, ridtävling och familjearrangemang föregick dagens höjdpunkt som var en fotbollsmatch mellan 1967 års allsvenska topplag Åtvidabergs IF och IK Sjöge. Hemmalaget var för dagen förstärkt med en av Sveriges genom tiderna störste fotbollsspelare Gunnar Gren. Trots detta vann ÅFF den trevliga matchen med 5-1. Den väntade storpubliken uteblev tyvärr beroende på mycket dåligt väder.
Bordtennis var framgångsrikt för Sjöge under hela 1970-talet. Staffan Andersson var duktig ledare och brodern Håkan var kanske Sjöges bäste spelare genom alla år. Per och Ola Nilsson (Jishammar) och Kalle Björk var med i seriesegrande lag 1978. Fotbollen växte och hade 1980 sju lag i seriespel. Det var trångt på fotbollsplanen och i omklädningsrummen.
Nästan alla barn i Sjögestad på den här tiden var någon gång med i Skogsmulleskolan. Anna-Britt Svensson var legendarisk ledare tillsammans med flera eldsjälar. Birgit Axelsson var Mulle som kom på populära besök. Jag tror Ann-Britt höll på med detta bortåt tjugo år. Nästan alla Sjögestadbor vet än i dag var Mulleskogen ligger.
Skogsmulleskolan 1974. Ann-Britt till vänster
1979 startade Idrottsklubben en ny verksamhet som kallades Sjöge Fritids. Den var förlagd till nya fina klubbhuset. Det var aktiviteter som barnfilm, sagostund, modellbygge samt öppet hus med möjlighet att spela olika spel och lyssna på musik. Dessutom arrangerades barndisco. Det är svårt att i dag föreställa sig att 30-40 barn kom för att se på barnfilm. Utbudet var inte så stort i TV på den tiden. Lars-Gunnar Karlsson var en av ledarna. Modellbygge och filmvisning var hans gebit.
Sjögestads Byalag bildades 1978. Det var bra med ytterligare en förening i samhället. Tidigare hade idrottsklubben varit drivande med både idrott och andra sociala arrangemang. Byalaget blev nu en samarbetspartner med att ordna majbål, midsommarfester och annat.
December 2017
BENGT JOHANSSON
Malin Fredriksson var Lucia 1977