IMG_9738.jpg

SJÖGESTAD4

Mantorpsbor hörde mystisk smäll – det säger polisen om händelsen
"Man får gärna informera polisen om vad man hört"

MANTORP. Boende i Sjögestad hörde en smäll strax före klockan 21 på tisdagskvällen. Polisen vet inget om händelsen – men uppmanar allmänheten att informera polisen om vad man hört.
Av Lotta Hofström
Emma Andersson Skoglund bor med sin familj i Sjögestad.

– Det var ungefär fem i nio igårkväll som jag och min man var i vardagsrummet. Barnen sov på övervåningen när det small till ordentligt. De vaknade av smällen. Vi tittade ut och såg att några grannar också kikade ut. Grannarna hörde och kände också smällen men vi vet inte vad som hände, berättar hon.

DÄREFTER frågade Emma Andersson Skoglund i olika Facebook-grupper om andra också hört smällen. Boende i Viktingstad och Rappestad hade gjort det.

– Vi pratade även med grannarna och den ena trodde samma sak som oss, att ett barn ramlat ur sängen och slagit i huvudet, för det lät som om det var inne i huset. Vi kände av smällen i golvet och kollade i huset men det var inget galet någonstans. Så nu spekuleras det mycket - jordskalv?, säger hon.

Emma Andersson Skoglund ringde det nationella informationsnumret 113 13 som inte visste något om smällen. Men en singelolycka hade däremot inträffat på länsväg 636, i höjd med Vikingstad, vid 20.40 samma kväll.

– Men det kan inte ha orsakat den smällen, säger Emma Andersson Skoglund.

POLISENS PRESSTALESPERSON Åsa Willsund vid region Öst meddelar att polisen inte känner till smällen i Sjögestad på tisdagskvällen.

– Om det smäller får man gärna informera polisen om vad man hört och hur man upplevt. Då kanske vi måste åka runt i området och se om något är skadat, och härleda ljudet så att kan vi säga vad det var och att man inte behöver vara orolig, säger Åsa Willsund.

Det är inte ovanligt att polisen får samtal om personer som hört höga smällar.

– Det kan ofta vara en däcksprängning eller att man lekt med fyverkerier – oftast är det inte skottlossning eller sprängning, säger hon.

ÅSA WILLSUND berättar att i större städer, som i Linköping och Norrköping, är det är vanligare att människor kastar så kallade bangers.

Bangers är olagliga kraftiga fyrverkeripjäser och låter mycket högt.

– Många vet inte att de är olagliga och har stor sprängkraft. Bangers kan spränga bort händer eller delar av kroppen men kastar man upp en banger i luften, så som de ska användas, så blir det ett högt ljud som inte lämnar några spår efter sig, säger Willsund.