juni-2015.jpg

Hej!

 

Nu börjar saker falla på plats och det rullar på. Alla grävningsarbeten är klara sedan någon månad tillbaka och vi har väntat på Utsikt samt arbetat med med grävfakturorna. Det var ett högst intressant sammanträffande att Tekniska Verken valde att gräva upp halva byn och byta elskåp och laga elkablar samtidigt som vi grävde fiber, men det är vad vi kan förstå helt orelaterat till fiberföreningens arbeten.

Möte med Tjällmo grävmaskiner

Fibergruppen hade i tisdags 21/2 ett möte med Tjällmo och gick igenom faktureringunderlagen, både för tomtgrävningen samt för föreningens gemensamma grävning. Föreningen har köpt materiel för ca 90 000 kronor för etapp 2 och det kostade föreningen drygt 320 000 kronor att gräva ner det, vilket är ungefär som budgeterat. Det som återstår nu är asfaltering och finåterställning av de gemensamma grävshakten när vädret tillåter. Därefter slutbesiktning med Tjällmo gräv,  kommunen och markägare.

Tomtgrävningen

Som tidigare meddelat så hade Tjällmo för bråttom med att skicka kundfakturorna till de som tagit hjälp med tomtgrävningen och det blev en hel del fel där. Vissa blev inte fakturerade, vissa fick en faktura fast de grävt själva, det var en del felaktiga grävlängder och det var helt fel meterpris. Underlagen för kundfaktureringen är nu genomgångna och justerade av fibergruppen och Tjällmo. Vi hoppas att det stämmer nu. Kreditfakturor och nya fakturor är på väg ut. De som redan betalat den första fakturan kommer att få en återbetalning och de som inte betalat får ett nytt belopp att betala.

Så vad händer med installationerna?

  • Vi fick idag veta att Utsikt är färdiga med fiberdispositionen, dvs hur fiberkablarna skall skarvas och kopplas. Utsikt har också fått hem all fiberkabel till projektet i veckan.

  • Tjällmo kommer de kommande veckorna tillbaka och blåser 14000 meter fiber hem till alla fastigheter och 1000 meter stamfiber mellan fiberbrunnarna. Det ska vara klart senast den 10 mars.

  • Därefter kommer Eltel Network och skarvar fiber i fiberbrunnarna och kopplar i teknikboden.

  • Efter det blir det installation hemma i alla fastigheter med tidsbokade besök. Dvs håltagning i fasad, montage av kabelskydd och installation av fiberuttag och bredbandsswitch. Därefter kan man äntligen använda sitt nya fiberbredband.

  • När det bredbandet fungerar skickar Utsikt ut en faktura på 7990 kronor inkl moms.

När är det installerat klart?

Utsikt jobbar med målet att alla fastigheter skall vara installerade och klara under slutet av mars 2017, men vis av erfarenhet så lovar vi inget.

Fiberblåsningen och fiberuttag

Tjällmo kommer att blåsa fiber till den fiberslang som sticker upp vid er fasad. De blåser ca 5 meter extra fiberkabel och en del av denna fiberkabel kommer vid installationen av fiberuttaget att kapas bort eftersom det kan ha kommit in smuts i den. Dvs fiberuttaget kommer att sitta i inom två meter till hålet i fasaden där fiberkabeln tas in i huset. Vid fiberuttaget behövs ett dubbelt 230V uttag för bredbandsswitchen och eventuell WiFi router. Vill man placera sin fiberswitch längre än en meter från fiberuttaget finns det möjlighet att köpa en längre än den 1 meter långa fiberpatchkabel som ingår i installationen. Det finns också möjlighet att beställa blåsning av extra fiber se nedan.

Flytt av fiberuttag i framtiden?

Fiberuttaget förseglas av Utsikt så man kan inte flytta det själv vid exempelvis tapetsering eller liknande. Utsikt kan mot en avgift på 950 kronor montera ner fiberuttaget och montera tillbaka det senare, dvs totalt två besök och resor. Vill man i framtiden flytta fiberuttaget till annan plats krävs ett hembesök för att kolla förutsättningarna och kostnaden för det. Se https://www.utsikt.se/drift_support/flytt-eller-borttagning-av-fiberuttag/

Viktig information från Utsikt

Nedanstående gäller för installationen och bör förmedlas ut till alla fastighetsägare och medlemmar i byalaget:

1.       Fastighetsägaren ska INTE ta in kanalisationen, ingår i entreprenörens åtagande.

2.       Om fastighetsägaren gör det själva ska det ske i SAMRÅD med installerande entreprenör och installerande entreprenör tar på sig ansvaret.

3.       Har kanalisationen/kabeln tagits in och entreprenören inte godkänner det informerar entreprenören fastighetsägaren vad som gäller och bokar in en ny tid för installation. Fastighetsägaren ansvarar då för att kabel o kanalisation är återställd så att installation kan ske vid återbesök. Eventuella skador som uppstår på kabel, kanalisation etc ansvarar fastighetsägaren för. Entreprenören fakturerar byalaget/kund för den tiden som ”strulet” orsakar.

Uppsägning av ADSL etc

Så det börjar bli dags att titta över uppsägningstider på sitt ADSL eller motsvarande. Har man idag Telia ADSL ska man enligt uppgift kunna ringa Telias kundtjänst när fiberuttaget är installerat och byta till Telia fiber utan uppsägningstid och kostnad. Alltele har en månads uppsägningstid. Hur det fungerar med andra ADSL leverantörer har vi inte kollat.

Utbud av tjänster och priset

Kolla in på Utsikts hemsida efter aktuella tjänster och erbjudanden.

https://www.utsikt.se/utbud/privatpersoner/

VIKTIGT angående alternativ placering av fiberuttag och fiberblåsning!

Vill man inte ha fiberuttaget i anslutning till slangen vid fasaden behöver man ange att man önskar extra fiberkabel så att fiberkabeln kan dras i rör eller kabelkanal till rätt ställe i fastigheten. Exempelvis via torpargrund eller via källare. Tänk på att fiberkabeln är känslig och bör inte flyttas i framtiden så avståndet inomhus bör minimeras. Eventuell extra fiberkabel kommer att debiteras med ca 10-15kr/m. För att säkerställa att det blir rätt så är bra om de som önskar extra fiberslang sätter ex en frystejp på sin fiberslang och tydligt skriver de antalet extra meter man önskar men en vattenfast penna. Vid fiberblåsningen kommer i första hand meterantalet på tejpen att gälla och i andra hand det ni angivit tidigare och entreprenören har på sin lista.

 

Är det någon som saknas eller skall ändras så kontakta fibergruppen.

 

GATUADRESS

GATUNR

FIBER MER ÄN 5M

KOMMENTAR

Alorpsgatan

6

10

Osäker på läge ev dragning källare?

Fältgatan

31

15

Via torpar grund

Fältgatan

33

10

 

Fältgatan

37

15

 

Fältgatan

51

15

Eventuell dragning inomhus

Lillågatan

2

20

Ev dragning i källare

Lillågatan

4

10

Via krypgrund

Lillågatan

6

5

 

Lillågatan

7

5

Osäker på placering av fiberuttag

Lillågatan

8

10

Ev dragning källare

Lillågatan

9

15

Dragning via fasad/vind till inre rum

Lillågatan

12

10

 

Lunnevadsvägen

5

10

 

Lunnevadsvägen

10

10

Via källare

Lunnevadsvägen

14

20

Dragning i torpargrund/källare

Prästtorpsgatan

6

15

Dragning i torpargrund

Prästtorpsgatan

10

5

 

Prästtorpsgatan

12

30

Dragning i källare

Sörbygatan

4

5

 

Tollstadsgatan

4

10

 

 

Eltel kan eventuellt hjälpa till med installation till en extrakostnad. Vi återkommer i närtid med kontakt på Eltel.

 

 // Fibergänget,

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Jörgen 0721-809078, Jens 0707-980530, Börje 0703-608430